Weblog van seizoen 2008 - 2009

28-04-2009 | Nederlands Kampioen en NR 3000m

Ik ben voor het eerst in mijn schaatscarričre Nederlands Kampioen geworden! Afgelopen weekend heb ik in Zoetermeer het NK gereden, een beetje mosterd na de maaltijd, maar het hoort erbij. Nog redelijk moe van het WK landenteams het weekend ervoor begon ik aan de wedstrijd. Uiteindelijk heb ik alle afstanden gewonnen. Voor de 3000m had ik met mijn ploeggenootjes Jorien Ter Mors en Sanne van Kerkhof afgesproken om voor het Nederlands Record te gaan rijden. Dit record stond namelijk al veel te lang, 12 jaar. De rede hiervan is dat de 3000m bij shorttrack vaak erg tactisch wordt gereden, wat ten koste gaat van een snelle tijd. Jorien wilde graag gaan voor het Nederlands junioren Recors, dat op dezelfde tijd stond. Uiteindelijk heb ik met hulp van de andere meiden, die zich helemaal leeg hebben gereden, 2 seconden van het record afgereden. Het is Jorien jammergenoeg niet gelukt om het record te verbreken.

Nu is de rust begonnen en heb ik eindelijk weer even tijd voor andere dingen dan schaatsen. Ik ga er volop van genieten, want het duurt maar even. Over 1,5 week gaat het trainen alweer beginnen, met een mooi doel: een medaille in Vancouver.

Geplaatst op 28-04-2009 door Annita - permalink

17-03-2009 | WK Wenen en WK teams

Eindelijk heb ik weer even tijd voor een update van de laatste 2 wedstrijden: het WK in Wenen, waar we ook met de aflossing in actie kwamen en de WK teams.
Voor we vertrokken naar Wenen voelde ik me erg goed, in de training reed ik erg hard, wat veel vertrouwen gaf. Helaas paste deze wedstrijd in de lijn van dit seizoen. Ik voelde me sterk, maar het kwam er niet helemaal uit. De 1500m en 1000m reed ik erg goed, maar kwam ik wel net te kort, een paar kleine foutjes, waar je meteen op afgerekend wordt. Het blijft shorttrack natuurlijk… de 500m liep gewoon niet zo lekker, ik kon niet helemaal overweg met het ijs in Wenen, wat op snelheid toch wel erg belangrijk is. In het eindklassement ben ik als 24e geëindigd, waar ik absoluut niet tevreden mee ben.
Ook de relay verliep niet als gehoopt. Het was natuurlijk helemaal super dat we ons hadden geplaatst en we wilden hier gewoon knetterhard rijden. Ik reed in het team met Liesbeth, Sanne en Jessica. Helaas viel Jessica toen ze voor de 2e keer in kwam en blesseerde haar enkel daarmee. De rit werd stilgelegd en wij moesten het ijs verlaten. Een echte anticlimax…

Het WK teams was voor ons damesteam gelukkig een stuk beter. Als gastland mochten we deelnemen aan de wedstrijd. In werkelijkheid stonden wij na 6 World Cups 10e (door een reeks tegenslagen in het team dit seizoen). Het was een super zwaar weekend. Met op zaterdagmiddag eerst de poule wedstrijd en daarna de herkansingen in de middag. De wedstrijd ging steeds over 500m, 1000m en 3000m individueel en de 3000m relay. Op zaterdag heb ik bijna 10km gereden! (ik reed alle individuele afstanden en werd gespaard op de laatste relay). We reden goed, maar wisten ons net niet te plaatsen voor de A finale op zondag.
De B finale op zondag was erg spannend. Ik won al mijn individuele ritten, op de 3000m in goede samenwerking met Jorien die voor mij gereden heeft. Na alle individuele ritten stonden we 1e, dus de relay zou erg spannend worden. We moesten in ieder geval voor Italië eindigen. Het was een super spannende relay, die moest worden besloten in de laatste 2 ronden, die ik altijd rijd… Jammer genoeg kon ik ondanks verschillende pogingen niet meer langs mijn Italiaanse concurrente komen. Uiteindelijk zijn we daardoor als 6e geëindigd, niet slecht als je als 10e binnenkomt!

Het seizoen zit er nu bijna op. Komend weekend rijd ik nog het NK in Zoetermeer. Daarna kan ik eindelijk weer een beetje bijkomen en me mentaal voorbereiden op het komende belangrijke seizoen.

Geplaatst op 17-03-2009 door Annita - permalink

17-02-2009 | Geplaatst voor WK met de relay!

Afgelopen weekend vond de laatste World Cup van dit seizoen plaats. Ik voelde me vooral op snelheid super goed, maar helaas reed ik geen 500m. Ik had vorig weekend wat last van mijn linker lies en mijn coaches wilden geen risico nemen. Ik heb nog 2 WK’s te gaan, waar ik zeker goede 500meters wil rijden. Het was wel erg jammer, want het was erg snel ijs… maar goed ik reed de 1500m en de 1000m. Op de 1000m kreeg ik op vrijdag een twijfelachtige diskwalificatie, wel jammer want ik reed best lekker. De 1500m was ik vrij makkelijk door naar de halve finales op zaterdag.
Ik had een erg gunstige halve finale en wist dat er een finale plek in zat. Ik voelde me niet super, maar zeker wel sterk genoeg om de finale te kunnen halen. Tactisch ging de race lekker, met 4 ronden te gaan lag ik 2e. Met 3,5 ronden te gaan haalde ik de Canadese voor me in, helaas raakte zij mijn ijzers aan het begin van de bocht, waardoor ik onderuit ging. Daar gaan we dus hard aan werken, stabieler worden, wat er ook gebeurd…

De relay ging behoorlijk goed. Op vrijdag konden we niet met het team rijden waar we goede resultaten mee hadden gehaald, omdat Liesbeth foto’s van haar duim moest laten maken in het ziekenhuis. Ze was onderuit gereden door een Japanse en er moest worden uitgezocht of haar duim was gebroken. Gelukkig lijkt het mee te vallen.
Het team bestond nu uit Maaike Vos, Sanne van Kerkhof, Jessica Ausma en mij. We plaatsten ons voor de halve finale, waar we uit moesten komen tegen Amerika, Canada en Italie. De halve finale ging super goed, we lagen 2e tot 3 ronden voor het eind, toen werd Maaike onderuit gereden door een Canadese. Daarna hebben we een verkeerde wissel gemaakt en werden we uiteindelijk gediskwalificeerd. Gelukkig waren wij niet de enige. In de halve finale werden van de 8 teams 4 teams gediskwalificeerd… Gelukkig kwam onze kwalificatie voor het WK niet in gevaar. We moesten de halve finale halen en dat hebben we gedaan. In het klassement over 6 World Cups zijn we 7e geworden. De eerste 8 landen plaatsen zich voor het WK in Wenen (6-8 maart 2009).

Ook individueel start ik in Wenen. Op vrijdag rijden we de 1500m, zaterdag de 500m en zondag de 1000m. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen.

Geplaatst op 17-02-2009 door Annita - permalink

17-03-2009 | Olympische nominatie 500m!

Afgelopen weekend werd de 5e World Cup gereden in het Bulgaarse Sofia. Nog niet geheel fit vertrokken we woensdag. Een paar dagen na het EK en 2 weken voor deze World Cup heb ik nog 5 dagen antibiotica gehad voor bijholteontsteking en rommelen in mijn longen. Dit betekende een week niet schaatsen en daarna nog 5 dagen rustig aan doen. Pas afgelopen maandag mocht ik weer alles doen qua trainen. Ik kon nog erg goed merken dat mijn longen niet geheel hersteld waren, vooral met de langere rondjes. En ook mijn benen vonden het trainen erg zwaar… De sportarts had ook aangegeven dat ik individueel maar niet te veel van deze World Cup moest verwachten en me meer moest focussen op de relay. Maar gelukkig viel dat op de 500m erg mee.

Ik moest wel wennen aan de hoge snelheid in de wedstrijd en dat was vrijdag nog wel duidelijk te merken, maar ik ging gelukkig door naar de kwartfinale met een snelle tijd, 1 tiende boven mijn Nederlandse Record. De kwartfinale had ik een erg mooie rit, ik ging vrij makkelijk door naar de halve finale en daarmee was de nominatie op de 500m binnen!!! De halve finale reed ik ook nog een Nederlands record!! Uiteindelijk ben ik als 8e geëindigd.

De 1000m was redelijk, maar niet super. Daarbij merkte ik duidelijk dat ik nog niet voldoende hersteld was van het ziek zijn. Deze week weer goed uitrusten en dan volgend weekend knallen in Dresden voor de laatste World Cup van dit seizoen.

Geplaatst op 17-03-2009 door Annita - permalink

26-01-2009 | Europees brons met aflossing!

Inmiddels zijn we alweer een week terug van het EK in Turijn. Een ongelofelijk moeilijk weekend voor mij, met gelukkig een mooi hoogtepunt aan het eind tijdens de relay: we hebben met de relay een bronzen medaille gehaald. Zaterdag plaatste we ons al redelijk makkelijk voor de finale en de finale reed ik eindelijk weer lekker. We hebben met het team goed gereden en zijn als 3e geëindigd. We zijn erg blij met brons, omdat dit het hele team A status geeft, maar ook goud had er zeker ingezeten. Het was een super chaotische race, tot de laatste bocht lagen we 2e, maar ik werd onderuit gereden door een italiaanse, die een diskwalificatie kreeg. Hierdoor verloren wij een plek aan de Duitsers, waardoor het dus uiteindelijk brons werd. Uiteindelijk is 1 land blijven staan en dat was het land wat goud won (hongarije)...

Individueel was het een EK om snel te vergeten. Dit was wel grotendeels te wijten aan de voorbereiding die vanaf zondag totaal de mist in ging. Zaterdag voelde ik me al niet lekker en ging ik vrij snel van het ijs af, ik kwam niet vooruit. Zondag ochtend ging ik wat fietsen, mijn hartslag was hoog en ik voelde me niet goed, temperatuur opgenomen en het was duidelijk: koorts. 's Avonds had ik boven de 39 gr, hoofdpijn, last van hoesten en mijn luchtwegen. Maandag nog steeds koorts en gestart met antibiotica voor 3 dagen. Donderdag voor het eerst weer wat geschaatst en vrijdag begon de wedstrijd. De 1500m ging eigenlijk best goed, ik lag 2e en was aan het opzetten om als eerste te finishen toen ik ineens onderuit ging. Hierbij verrekte ik mijn enkel die de volgende dag dik was. Daarmee is het erg moeilijk starten, wat op de 500m van zaterdag toch echt nodig was... nog wel de halve finale gehaald, maar geen kans meer op een medaille. Ook de 1000m wilde niet gaan zoals ik het wilde en dat was alweer de laatste afstand van het toernooi.
 
De donderdag nadat we terugkwamen heb ik onderzoeken laten doen, foto’s van mijn longen en bijholtes, om te zien of ik nog antibiotica nodig had. Helaas zat er een ontsteking in mijn bijholtes en was er duidelijk vocht te horen in mijn linker long (gelukkig was het niet zoveel dat het te zien was op de foto. Donderdag meteen gestart met antibiotica, 5 dagen, dus vandaag is de laatste dag. Morgen ga ik eindelijk weer even schaatsen, dat is inmiddels alweer een week geleden…
Over anderhalve week vertrekken we alweer naar Bulgarije voor de 5e World Cup, hopelijk ben ik voldoende hersteld om daar weer mooie prestaties neer te zetten.

Geplaatst op 26-01-2009 door Annita - permalink

© Origineel beeld- en geluidsmateriaal voorbehouden aan rechthebbenden | © Website ontwerp H.J. van Doorn 2012